Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów

12 kwietnia 2007, 15:25

Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.



Plastry bekonu

Kanapka idealna

12 kwietnia 2007, 08:20

Badacze z Leeds University w Wielkiej Brytanii opracowali naukową formułę idealnej kanapki z bekonem. Uwzględnili w niej wiele zmiennych.


Jogurty pitne wypierają piwo i colę

6 kwietnia 2007, 10:16

Wydaje się, że jogurty pitne powoli wypierają z rynku piwo i coca-colę. Zgodnie z wynikami badań firmy AC Nielsen, w okresie od połowy 2005 do połowy 2006 roku tego typu jogurty były najszybciej zdobywającym popularność napojem świata.


Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy

27 marca 2007, 10:22

Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.


Bakterie oporne na bakteriofagi

23 marca 2007, 15:37

Naukowcom udało się znaleźć sposób na ochronę kultur bakterii wykorzystywanych do produkcji serów przed atakiem niszczących je wirusów. Odkrycie oznacza, że przemysł spożywczy będzie ponosił mniejsze straty, ponieważ rzadziej będzie się zdarzało, że mleko, które miało stać się serem, skończy jako zepsute mleko.


autor: Hunt 4 Orange November/draft2

Pokarmy zapobiegające otyłości

23 marca 2007, 10:30

Naukowcy holenderscy pracują nad produktami żywnościowymi, które zapobiegają otyłości, sprawiając, że ludzie jedzą mniej, oraz nad składnikami pokarmów niedopuszczającymi u już otyłych osób do rozwoju cukrzycy.


Rynek LCD potrzebuje olbrzymich inwestycji

20 marca 2007, 11:22

Koreańska firma Displaybank informuje, że w latach 2008-2011 popyt na panele LCD będzie tak duży, że ich wytwórcy powinni zainwestować w nowe linie produkcyjne około 60 miliardów dolarów.


moviNAND© Samsung

Samsung prezentuje 8-gigabajtową kartę pamięci

13 marca 2007, 11:28

Samsung jest producentem pierwszej na świecie 8-gigabajtowej karty pamięci dla urządzeń przenośnych. Koreańska firma zapewnia, że urządzenie "moviNAND” przetwarza dane dwukrotnie szybciej niż konkurencyjne karty o pojemności 4 GB.


Świat nie ma gdzie przechowywać informacji

6 marca 2007, 11:54

Firma analityczna IDC przeprowadziła badania, których celem było sprawdzenie, jak dużo cyfrowej informacji krąży w cyberprzestrzeni. Okazało się, że, po raz pierwszy w historii, ludzkość nie ma wystarczająco wielu nośników, by całą ją przechować.


60-nanometrowe układy

Ruszyła masowa produkcja 60-nanometrowych kości DRAM

4 marca 2007, 11:23

Samsung Electronics rozpoczął masową produkcję pierwszych w historii 1-gigabitowych kości DDR2 wykonanych w technologii 60 nanometrów. Wdrożenie nowego procesu technologicznego oznacza 40% wzrost wydajności produkcji w porównaniu z technologią 80 nanometrów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy